Followers

Monday, 26 August 2013

Kuih Loyang/Goyang

Assalamualaikum semua
tak habis habis entry pasal masakan raya kan..hehe...
Nak share pasal kuih loyang atau goyang haritu. Selalu kan kita akan masak kuih ni rasa manis, tapi haritu kitorang oder kt mak nak yang pedas punyer, pedas jenis kuih rempeyek..hahhh..kemain kan kitorang, pakat order je haritu. Thank You mak buatkan untuk kitorang. Masa tu ingatkan nak shoot je, alih alih mak suruh buat pulak, tengok macam small matter je, celup celup angkat pastu goreng...tapi rupenyer ade sikit teknik gak la. Hah Jom la kite tengok pic kt bawah ye

mak masukkan bahan-bahan yang sama macam buat kuih rempeyek (lupe sebenarnya) kecuali ikan bilis dan kacang.
First skali mak buat, mak buat demo dulu, takut nti anak dia perasan hebat pulak..kikiki.

hah..nampak senang kan, thats why la azie first tengok mmg dh lupe diri perasan hebat segala galanya lah..kunun terer sgt, Alah..kuih loyang, ape ade hal..goreng je ..


Taraa!!..hahaha...hebat sangat la smpai nak celup pun excited smpai ke atas..pastu degil jugak nk goreng, kang dah tak boleh nak tanggal kuih tu dgn acuan kan...hebat nyer :P, Alih alih mak geleng kepala, rendam je kuih yg tak boleh nk cabut tu smpai boleh tertanggal, then mak suruh buat balik. 

Kali kedua dah terer celup...tapi fail pulak dari segi goyangan..hehehe..mak ajar, lepas celup dekat adunan kuih tadi, cepat-cepat rendam dlm minyak panas, dlm kurang 5 saat baru goyang, so adunan tadi dpt mengikut bentuk kuih loyang tu dgn sempurna.. okey, kalau x rendam nti jadi la kuih loyang yang penyek tu yer..

okey..taraa..jangan tertipu, pic atas tu bukan kuih azie punye tapi mak punye..yang azie punye pic kt bawah nu...

okey, yang ni after berkali kali buat..

tara.... nampak tak keberbedaan kuih di atas..heheheh.. ape ape pun, sebenarnya kuih ni kena ade teknik jugak sebenarnya, bukan main goyang jer(kunun terer la), Mak sempat buat sikit je, azie amik alih acara celup dan goreng kuih loyang ni, maklumlah, time raya ni la mak akan busy mengalahkan isteri menteri, buat itu ini semata-mata nk penuhkan oder anak anak dia tu, tu belum lagi tang cucu pulak minta manja bukan bukan..hehe..Sekian

8 comments:

  1. assalamualaikum

    dptlah ilmu sedikit sebykkan..mula2 agak kekok,bila dah tahu tekniknya cantiklah hasilnya..
    itulah sbb nya kuih tradisi ni agak mahal di pasaran..payah benor nak membuatnya...hanya org2 lama aje yg tahu..kuih dn orgnya sama antik..heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itula pertamakali tengok mak buat...macam senang jer..rupenye banyak teknik jugak..tetambah azie yg xde pengalaman memasak ni

      Delete
  2. tengok kuih loyang teringat dulu kecik2 selalu tolong arwah embah buat kuih ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..time kecik kecik kite selalu kacau jer...

      Delete
  3. Kak Sarah dulu masa muda2 dok buat jgk kuih ni....dah lama tak buat lupa resipi mcm mna..acuan pun tah hilang kemana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. azie time kecik sibuk main main ngan acuan ni...sampai pening mak mencari..dah besar ni ..barula kalut nk belajar..hehe

      Delete
  4. sukaaa tgk blog azie..sgt klasik, nostalgik..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak...datang la lagi... :)

      Delete