Followers

Monday, 20 February 2012

Kebun Kangkung tumbuh melata

Assalamualaikum

pernah satu ketika, aku terlalu geli untuk makan hidangan sayur kangkung ni....masakan ni menjadi hidangan kami adik beradik masa kecil hinggala sekarang...kenapa ya aku geli dan x suke?..
 1) sayur ni kalau dah masuk dalam mulut terasa mengunyah lendir pulak...sebab kangkung kan ada lendir sikit.
2) mak selalu bergurau, kangkung dekat sawah tu besar2 dan hijau2 sebab baja original la.. erks
3) kalau makan selalu pisahkan antara batang dengan daun..tapi part fevret mak adalah batang kangkung
4) abang2 aku selalu gunakan batang ni jadikan peluru senapang diorang..tetiba pulak mak aku masak peluru ni

tapi tu dulu...sekarang aku makan jer apa yang mak masak..maklumlah duk diperantauan serba serbi rindu...kucing yang aku selalu buli pun tetiba boleh rindu..hahaha

Dibelakang rumah kami, mak dah buat satu kebun kangkung, siap ada bunga lagi, tapi mak dah cakap awal-awal...kangkung ni baja original korang dah x der..sebab korang pun bukannya melabur kat sini..hehehe..mak gurau jer..

sempat jugak aku snap kebun kangkung mak ni...cantik gak...macam kebun bunga...

morning glory yg cantik

subur tanpa baja original

geram nak petik



26 comments:

  1. betul la tu mak kata,melabur baja kat situ..

    tak mengaku pulak ye..

    ReplyDelete
  2. hehehehe.....tu dulu...time kecik...

    ReplyDelete
  3. kangkung tak perlu baca, memag subur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...kangkung hidup sendiri...mak suke bergurau dgn kami cakap kangkung blkg rumah tu hidup subur sb baja original..hehehe

      Delete
  4. dulu klw nak kutip kangkung sy kutip kat parit..
    yg tepi tandas mmg x kutip..baja original..x mo gak makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kalau x silap...selain dr kangkung dekat area parit ade lg satu tumbuhan yang macam pokok semalu..lupa namanya pulak

      Delete
    2. hummm.. rumput!.. hahah.. asam jawa kot..

      Delete
  5. hehe...rsanya kangkung ni hdop melata jer..senang nk dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup melata tapi kena buat penghadang takut merayap dekat rumah plak..heheh

      Delete
  6. kangkung la sayur pertama saya makan.. huhu.. follow sini gak :)

    ReplyDelete
  7. best betul dok kg kan mcm2 leh tanam, tak tanam pun mcm2 pokok leh tumbuh subur...kampung adik ni mmg cantik sgt.Akak ni tggu pencen kot nanti balik dok kg di Meru klang Insyaallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula...harap mak ngan abah jer tanam dekat keliling umah..harapkan kami adik beradik...malas benor...

      Delete
  8. wah...kangkung ad bunga ea? cntiknyee...

    ReplyDelete
  9. dluw kt umah ara pun ada kangkung.. skunk ta taw cne ley ta da.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kangkung tu melata tempat lain kot...dia buat port lain plak..hehehe

      Delete
  10. pic pertame tu smart...hehe
    follow jgk yee...dak baru belajar...http://rafiq-icelemontea.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..same la..bdak bari belajar

      Delete
  11. kak...geramnye nana kt kangkung tu...kalo masak kangkung goreng belacan best ni....perghh!!terliur...

    ReplyDelete
  12. nak masak, gi petik ajeee kan. huhu. syoknye. bunge tu boleh makan ke? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. petik je tanpa ragu ragu...bunga x boleh makan dik.. :)

      Delete
  13. wah, saya pun suka kangkung, paling best klu kangkung masak belacan, tapi kalau g kedai makan xsanggup saya nak order sebab slalu sangat terjumpa rambut dlm sayur tu.hehehehe...

    Gambar2 yang menarik, teruskan berblog(^_^)

    ReplyDelete