Salam...
nak share bebrapa lauk yang sangat pelik untuk aku makan harini..nama sayur ni Keladi merawan....namanyer pun dah pelik kan....okey...
masak nyer simple jer...macam kita tumis sayur kangkung atau bendi....kekadang boleh jer kita rebus makan dengan sambal belacan
gambar ni aku snap masa mak aku habis kutip dalam sawah....
sekali lagi mak aku heran..hehehe
Setelah dibersihkan...mak ambil keputusan tak nak rebus atau tumis sayur ni...dia cuma masak kerabu dengan tauge campur sikit kerisik...
mak akan giling kerisik, cabai kering, bawang putih, merah(tu je aku tahu sebab main intai jer time mak masak..hehehe)...lepas tu digaul bersama Keladi Merawan yang telah direbus bersama-sama taugeh..
INILAH HASILNYER.....
kak pernah makan sayur ni..mmg sayur kampung,hidup dlm air kan..
ReplyDeleteThumb up! pic cantik..geram sgt..
i love kampung juga.
yer kak hidup dalam air...sayur ni mak saya selalu kutip buat ulam....tapi masa kecik kitorang kutip buat main pondok-pondok..hehehe
Deletemana nak cari ?.. keladi.. mcam mana rupa pokoknya di sawah?
ReplyDeleterupa nya macam pokok keladi tapi didalam air....nti insyaAllah kalau ade pic nyer..saya akan tambah di entry ni...
Deletei am waitinggg.... pokok keladi bunting tuh taw la.. yg tutup parit tu..
Deleteoo macam tu ke cara masaknya, selalu nampak tapi takut nak try sebab kalau salah masak nnti tak sedap..tq for sharing dear
ReplyDeletetula..kalau tesalah masak kekadang boleh pahit rasenyer....kite pon xpenah masak sebab x expert lagi..hehehe
ReplyDelete