Followers

Tuesday, 3 September 2013

Bunga Telor lama kami bagi nafas baru..

Assalamualaikum ...
Selamat petang, Pagi tadi azie baru selesai bermain alat gamelan di majlis office azie, harini tema baju semua warna hitam, dah macam berkabung, bergabung, kebabomm dah...disebabkan dah lama tak praktis, azie ke laut jugaklah tadi..nasib baik kitorang bermain santai-santai jer...
OK..kali ni takder cerita pasal lauk dan kuih raya, tapi kali ni azie nak berkongsi cerita (membebel) pasal bunga telor tradisional orang dulu-dulu. Ingat tak, masa mak atau nenek atuk kite kawin dulu, bunga telor mereka pakai benda ape?... ingatkan..mereka pakai bahan seperti tin terpakai (diorang potong kasi jadi bentuk kelopak lepastu lenturkan, satukan jadi la bunge), pakai tali rafia (diorang pintal, pintal, semat, semat dekat dawai..bila dah panjang diorang tarik kasi rapat hingga berbentuk bunga carnation), guna kertas crepe atau kertas gincu (diorang putar dan belit, belit kendian lipat sana sini jadilah kelopak kemudian ikat jadi sekuntum bunga)..
Kalau bab2 kraf ni azie memang suke dari kecik, mak azie pun pandai orangnya, azie pun belajar dari dia..antara bahan yang azie belajar ialah kertas crepe atau kertas gincu(dulu orang lama-lama bagi basah kertas tu kendian lekap kat bibir..merah menyala jadinyer, panggilan lain untuk kertas ni entahla dah lupe), Dekat bawah azie sertakan gambar bunga telor yang pernah azie buat dan jual untuk kenduri kahwin.

dulu kalau azie buat sebatang ade 3 kuntum...masih lagi macam bunga dulu dulu

tapi sekarang dah berkuntum kuntum pulak...

rimbun tak?

lepastu..azie beralih pula buat bunga rewang..tapi susah sikit sb bunga rewang banyak bahan

kemudian azie pelbagaikan warna

haaa..jadila macamni..rainbow...

kemudian kawan azie mintak buatkan bunga hantaran...okey azie layan je

kemudian tambah lagi kelopak..dah bertingkat tingkat dah..comel tak

azie try buat pula ala ala bunga teratai...
 Okey..sekarang azie dah tak ambil order sebab memang dah takde masa, husband pun tak berapa nak suka azie ambil order bunga ni, sebab pernah dulu, disebabkan terlampau kusyuk buat bunga ni, masak dan kemas rumah pun dah tak de masa..tunggang langgang jadinyer...Husband bagi idea, kalau nak ambil, just dalam kuantiti sikit dalam 50-100 batang jer...  oklah..ikut jela cakap suami kan...sebab nak kene hantar dan pos dia jugak..heheh

6 comments:

  1. kreatifnyee... cantik... ade tutorial tak? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih...tutorial ade..just search blog ni (azraweddingproject.blogspot.com) dekat sidute belah kanan ade bar tutorial..just click je situ :)

      Delete
  2. cantik sgt..kreatif sungguh..nak minta sekuntum boleh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kaknor...nti emailkan alamat yer..saya pos...saya serius ni sb kt rumah ade bnyk lagi kertas

      Delete
  3. adoii...cantekknyer azieee.....nostalgik sungguh..sbb arwah opah sedara akak pun peronoh buat bunga pahar ni....letak dlm bekas yg dibubuh beras..untuk benamkan tangkei bunga ni..kdg2 depa letak keliling tu bungkusan mini wajik..depa letak bunga pahar ni sebelah kanan dan kiri pelamin..tp yg arwah buat simple je..bentuk bunga ros kalo tak silap...hmm...azie..nakk boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak...same la..orang dulu dulu pun suke benam batang dia dlm beras kan...mini wajik..heheh teringat masa abang sulung azie kawin dulu..pun buat mcmtu jugak...
      akak nak boleh jer..kat rumah ade bnyak..boleh email kt azie alamat nti taw

      Delete