Followers

Wednesday, 14 August 2013

Jem Nanas homemade (kampung style)

Assalamualaikum semua... meh kite buat jem nenas.. raya haritu sempat belajar dgn mak nk buat jem sendiri, mesti readers heran, pasai pa nak buat jem nenas pun kena belajar.. ehem hem, azie sebenarnya mmg jenis tak pandai kedapur, kalau dulu goreng telor ngn nasi putih tambah kicap je azie balun sorang-sorang(time bujang la) tapi sekarang dah kawin baru kalut nak belajar ngn mak..sampaikan bende yang simple pun kene belajar gak..ehehehe..malu saya.

okey mak ajar, selain nenas, buah tropica lain pun boley aja, asalkan rajin nak buat jer.. tetiba pula bersemangat nak buat jem buah yang lain pulak (padahal yang nenas ni pun x habis  belajar lagi), strawberry, epal, pic, anggur, dan lain-lain..wahhh..hebatnyerr...

First sekali kite kena kupas  kulit nanas, style macam tu yer readers..serong serong, buang mata dia (azie pun lupa nk tanya mak..kenapa kene buang mata tu, kenapa tak amik terys je..kan senang)


Kemudian, belah kan nenas panjang-panjang supaya senang nak sagat..kalau tak nak sagat, nak blender pun boley.. dalam hati mmg nak blender, tapi time tu jugak blender rosak


Setelah habis sagat nenas itu, toskan ia supaya kering, sebab x nak amik air (pun lupa nak tanya juga, kenapa tak boleh amik air terus kan senang) mungkin tak nak berair sangat kot jem nanti, mungkin mak nak jem tu pekat-pekat je..ehehehe..


okeylah..mari kita masak pula di dapur, masukkan gula mengikut kemanisan yang anda suka, azie tak berapa suka sngt manis, so azi masukkan sikit jer, lagipun nenas tu kan dah ade perasa manis semulajadi.. kacau kacau kacau kan ia supaya tak hangus

Kacau dan kacau lagi sehingga ia berwarna keperang-perangan (jangan jadi hangus yer) biarkan ia berkaramel...

okey..jadidah...alhamdulillah selepas ni boleh buat jem lain pulak, homemade punyer..eii taksabar taksabar
sekian.

5 comments:

  1. azie..autentik nyer..jem tart nenas sapu sama koi baulu...hmm...sedappnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer memang betoi...jem nenas ni mmg tujuan nk sapu atas kuih bahulu raya haritu...entry buat bahulu lapis

      Delete
  2. mmg sedaplah buat inti sendiri...puas hati punyalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kak..x manis sgt...lite lite je

      Delete
  3. Salam tuan blog,
    Saya singgah nak promote Alat buang Duri Nenas

    ReplyDelete